Announcement

Collapse
No announcement yet.

Idle issue

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Idle issue

    About 3 weeks ago my 1700 started to die at idle after it was hot. It acts like its out of fuel. Float level is good, idle jet is new, 3 turns out on the screw. I feel like its a fuel issue, but nothing I do is changing it. Ive even insulated the fuel line thinking that heat was effecting it. Ive checked my plugs, they look good, and have spark. Fuel pump is working, and petcock is flowing. I'm at a loss, and maybe even going down the wrong ave. It seems to idle great until it warms up, aroumd 30 miles, and the seconds after it hits idle bam dead. Starts right back up, hell it halls ass with no hiccups. Anyone got any idea where to go form here? Thanks

  • #2
    Try bypassing the fuel pump and see if it still does it. The pump may be starting to fail. Run some fuel line directly from the petcock to the carb.

    BTW, from Dallas
    Peace,
    Baron Wilhelm Gustav von Schmidt III
    (But you can call me Joe)

    Comment


    • RoadstarDevil
      RoadstarDevil commented
      Editing a comment
      thanks for the idea, I will give it a try.

      And glad to be here!

  • #3
    Set the idle at 900 when hot.
    “The West is the Best" - Jim Morrison

    Comment


    • RoadstarDevil
      RoadstarDevil commented
      Editing a comment
      It's not a case of turning the idle up or down. I wish It were that easy. The condition still exists no matter where i set the idle screw.

  • #4
    First of all... from California. As for your idle issue, I"m wondering if your float needle valve is sticking. They do wear out over time and can stick. Or possibly a gummed up idle jet. Maybe even a clogged fuel filter... Try bypassing the fuel filter by moving the hoses on the side. It does sound like a fuel issue, but to be sure, check the simple things like the battery and coil connectors. Have you done any messing with the wiring lately? I once had a problem where my bike would cut out on the freeway at speeds above 75 and it turned out to be a loose wire because I didn't plug something back in properly. Anyway, just hang in there; I'm sure with all the collective noggins here you'll figure it out eventually.
    Last edited by Doc_V; 08-10-2018, 06:15 PM.

    Comment


    • RoadstarDevil
      RoadstarDevil commented
      Editing a comment
      Greetings from Illinois
      I am going to replace the needle jet next. I inspected it and no rings or garbage built up. It has a new idle jet. I will bypass the filter and see if that does anything. What is so aggravating as to why I can't figure this out, I work on Harleys for a living! (make jokes here) So I've defiantly been over the simple things. And to add to the aggravation, you can (or should) only change 1 thing at a time. Ride it an hour to get it hot enough, find out that didn't work, let it cool. rinse and repeat ugh.

    • daveto
      daveto commented
      Editing a comment
      I love it! A Harley mechanic riding a roadstar, smartest Harley mechanic I have seen yet! Keep up the great work, I’m sure you can figure it out.

  • #5
    Welp for those following this post, I figured out my issues. Rear intake gasket was shot. Repaired 2 nights ago, made 4 trips cold to hot and no problem. Thanks for all the help!

    Comment


    • #6
      We all Love happy endings.

      Comment

      Latest Posts

      Collapse

      Topics Statistics Last Post
      Started by Johnrocks, 2 hours ago
      1 response
      29 views
      0 likes
      Last Post Derailed75  
      Started by roadiemort, 03-05-2018, 08:01 PM
      2,809 responses
      23,844 views
      3 likes
      Last Post roadiemort  
      Started by zingpow, 3 days ago
      27 responses
      243 views
      0 likes
      Last Post roadiemort  
      Started by Chksbak, 3 days ago
      28 responses
      206 views
      0 likes
      Last Post highvoltage  
      Started by grubsie, 3 hours ago
      0 responses
      16 views
      1 like
      Last Post grubsie
      by grubsie
       
      Started by jd750ace, 2 days ago
      37 responses
      439 views
      0 likes
      Last Post Jclevesque  
      Started by RonK, 1 day ago
      12 responses
      107 views
      0 likes
      Last Post scottw
      by scottw
       
      Started by Lifeguard, 11 hours ago
      4 responses
      53 views
      0 likes
      Last Post Father Pobasturd  
      Started by cike, 2 days ago
      6 responses
      162 views
      0 likes
      Last Post cike
      by cike
       
      Started by davej, 2 days ago
      6 responses
      159 views
      0 likes
      Last Post Littlebull  
      Started by viking, 9 hours ago
      0 responses
      31 views
      1 like
      Last Post viking
      by viking
       
      Started by Jeaston, 1 week ago
      27 responses
      225 views
      0 likes
      Last Post Jeaston
      by Jeaston
       
      Started by scottw, 5 days ago
      16 responses
      192 views
      0 likes
      Last Post MidwestMike  
      Started by Jed Milhorne, 3 weeks ago
      49 responses
      823 views
      0 likes
      Last Post BSeward
      by BSeward
       
      Started by brianmac, 11-06-2018, 08:57 AM
      72 responses
      868 views
      0 likes
      Last Post scottw
      by scottw
       
      Started by divewelder, 2 days ago
      20 responses
      208 views
      0 likes
      Last Post davej
      by davej
       
      Started by zingpow, 1 week ago
      32 responses
      387 views
      0 likes
      Last Post zingpow
      by zingpow
       
      Started by grubsie, 4 days ago
      7 responses
      135 views
      0 likes
      Last Post RonZee
      by RonZee
       
      Started by JoeBloShmo, 2 days ago
      4 responses
      73 views
      0 likes
      Last Post Bikerron  
      Started by J89k, 3 days ago
      8 responses
      107 views
      0 likes
      Last Post Flashback  
      Working...
      X