Announcement

Collapse
No announcement yet.

Slow cranking on startup

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hoover
    replied
    Think it’s down to standing for a long time, bikes a 2002 and it only had 8,500 miles on it when I brought it plus in was used as a winter bike in the UK which means loads of salt damage. When the isolation ends and we can ride I,ll give it a couple of hundred miles and check it.

    Leave a comment:


  • davej
    replied
    why was the brush stuck? are they worn out?

    Leave a comment:


  • Hoover
    replied
    Right then, start motor out and back plate off. One stuck brush later and a quick clean. Started a lot better . Commutator only had one segment that showed signs of arcing and no more than 10% of that one segment so hopefully should be ok

    Leave a comment:


  • Hoover
    replied
    Thanks for the replies guys, oil wise it is 10/40 and soon to be replaced. Starter motor wise , I’m not sure but was done by a dealer so hopefully oem. Not had a chance to remove it yet as I have too many jobs to catch up on before I mess with it ( or so the wife says lol ) I’ll try the drop test on the battery as it’s an easy quick check

    Leave a comment:


  • Shores
    replied
    Viscosity of oil will make a big difference. I had that issue with 20-50 oil and changed to 10 - 40 because I live in the Pacific Northwest where it's not real hot.

    Leave a comment:


  • davej
    replied
    I have 4ga cables made and ready to ship for $45 shipped in the U.S.
    It's not the starter relay. The relay either works or it don't it won't make it crank slow. Check the battery voltage as you are cranking it, it should stay above 9.5v-10v. Anything below that and the battery is bad. you can bring it to the auto part store and have them load test it also.

    Leave a comment:


  • Father Pobasturd
    replied
    Is that replacement starter an OEM or aftermarket. Several complaints have been lodged within these pages of substandard aftermarket starters.

    Leave a comment:


  • Bikerron
    commented on 's reply
    And, put a dab of grease in the end cap bearing cup.

  • daveto
    replied
    Check the metal tab inside the starter that connects the brushes is not broken at the 90 degree bends.

    Leave a comment:


  • Lug Nut
    replied
    Is the starter a factory OEM Yamaha piece? Remove starter and cap...dump out black brush material, clean it out good, polish commutator. Install 4 gauge power/ground wire from Dave Jenkins. Make sure battery connections are tight.

    what voltage does battery drop to WHILE cranking? Does it dip below 10 volts? If so battery is bad. Resting voltage doesn't tell much.

    Leave a comment:


  • Hoover
    started a topic Slow cranking on startup

    Slow cranking on startup

    My bike cranks over really slow.
    charged battery and was at 13.4 and after 12 hours was still at 13.3 volts. Cleaned connections on battery and checked to see if decompression spoon working and was ok.
    it still starts ok and previous owner said it had already had a new starter motor( and bare in mind it’s only done 8,500 miles )
    I did think about getting an Odessy battery as I had one on my Guzzi and it completely changed the startups.
    Going to check the starter relay first and work my way along.
    I’ve read so many posts on this subject my head is buzzing

    Dave

Latest Posts

Collapse

Topics Statistics Last Post
Started by MrG, 1 day ago
25 responses
114 views
0 likes
Last Post Rick Fortner  
Started by AR. Hillbilly, 02-01-2020, 10:31 AM
75 responses
931 views
2 likes
Last Post AR. Hillbilly  
Started by WarPig, 7 hours ago
8 responses
60 views
0 likes
Last Post GreenMachine  
Started by Oldsguy1, 2 days ago
14 responses
144 views
0 likes
Last Post Oldsguy1  
Started by Blackcloud12, 07-27-2020, 10:42 PM
47 responses
580 views
2 likes
Last Post Blackcloud12  
Started by Lug Nut, 4 hours ago
0 responses
18 views
0 likes
Last Post Lug Nut
by Lug Nut
 
Started by Doc_V, 1 day ago
10 responses
183 views
4 likes
Last Post Doc_V
by Doc_V
 
Started by Lug Nut, 2 days ago
19 responses
368 views
0 likes
Last Post Lug Nut
by Lug Nut
 
Started by Pauli466, 1 day ago
8 responses
106 views
0 likes
Last Post Pauli466  
Started by Roadtalker, 10 hours ago
6 responses
49 views
0 likes
Last Post Pauli466  
Started by Horsehammerr, 2 days ago
25 responses
183 views
0 likes
Last Post Paladin
by Paladin
 
Started by Pauli466, 12 hours ago
7 responses
54 views
0 likes
Last Post Lug Nut
by Lug Nut
 
Started by Tsilk87, 12 hours ago
4 responses
48 views
0 likes
Last Post MrG
by MrG
 
Started by Shores, 02-21-2018, 08:16 PM
41 responses
29,866 views
15 likes
Last Post universes  
Started by McVinny614, 2 days ago
5 responses
96 views
0 likes
Last Post roadiemort  
Started by Shores, 3 days ago
29 responses
226 views
0 likes
Last Post Shores
by Shores
 
Started by Shores, 1 day ago
2 responses
68 views
0 likes
Last Post Father Pobasturd  
Started by Lug Nut, 07-22-2020, 05:21 PM
20 responses
231 views
0 likes
Last Post Pauli466  
Started by roadiemort, 4 weeks ago
143 responses
735 views
1 like
Last Post LDofDC
by LDofDC
 
Started by scotcher65, 2 days ago
5 responses
106 views
0 likes
Last Post Flashback  
Working...
X