Announcement

Collapse
No announcement yet.

No Spark While Starting Bike?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • No Spark While Starting Bike?

    I have a 2001 Road* that I recently pulled out the engine and rebuilt the transmission on. The rebuild went fine and I just recently finished the entire process and despite a few hiccups I managed to get the bike turning over and trying to start. After a few failed starts it did not sound like it was firing at all so I pulled out the spark plugs and checked each one outside of the engine for spark. I would ground the plugs on the cooling wings of the engine and then try and start it. There was no spark on any of them. I know its possible that the plugs, wires or coils could be bad but it's highly unlikely that all four plugs or all four wires or both coils went bad. I have heard that there are sensors or head light/tail light grounds that could prevent the bike from producing a spark. Before I take my bike into the shop are there any suggestions on what I could look for?

    Ill try and narrow it down for people.

    Spark plugs are very clean and were brand new before the rebuild.

    Wires are very clean.

    Not sure about the coils but it would be odd for both to go out.

    There is no check engine light on and all lights and electrical seem to be working fine.

    Engine turns over no problem but never fires.

    I have looked through all fuses and none of them are blown. All wires and sensors seem to be plugged in just fine.

    The only other electrical problem I had was the starting motor not being installed correctly so the bike would short out and not turn over, but that was resolved no problem. Installation issue on my part.

    Thank you guys. I would really hate to get so close to finishing the transmission/engine rebuild then not be able to figure out something so minor.

  • #2
    Well if you can rebuild the transmission I think you should be able to isolate your problem and fix it.

    Did you check all the fuses? Start with the simple things. I'm not sure if when the key is on there should be power to the coils but that might be a check. Also there's a crank sensor that tells the ECU when to spark I believe. So since you had things apart may need to check for connection/pinched wire there as a couple thoughts.

    Comment


    • Danman1995
      Danman1995 commented
      Editing a comment
      All fuses looked fine, that was one of the first things I checked. I insured that no wires were pinched during the installation of the motor and I have tracked all wires that are essential to the spark of the plugs and there doesn't seem to be any issues with them.

  • #3
    Since you just went thru the gear-box, check to see if the neutral switch is operational.
    Let us know when you get it sorted out.
    I love the smell of smoked pork in the morning !

    Comment


    • Danman1995
      Danman1995 commented
      Editing a comment
      To my knowledge the neutral switch would prevent the motor from turning over all together. I only have a problem with the engine not firing. It turns over not a problem every time.

    • Chromepony
      Chromepony commented
      Editing a comment
      Can't say for sure...never had that problem.
      Is the neutral light working ?

    • Chromepony
      Chromepony commented
      Editing a comment
      See if you can't get in touch with Bubba Kahuna.
      If he doesn't know the answer to that question, he knows someone that does.

  • #4
    Just because the crank sensor is plugged in don't mean you have a signal coming from it. All I can say is if it ran before you worked on it you are gonna have to go back over everything you touched and see what you missed. You either left something unplugged or damaged a sensor or switch when you did the job.

    Comment


    • #5
      Hello. I've came across this and i am having same problem with my 2001 R*. Mine was starting and running fine until i upgraded the exhaust from same side to true duals. After that it would not fire. I changed new fuel pump, new coils and still does not want to fire up.

      Comment


      • #6
        I can't even find a shop that will take my bike!! I guess im gonna try following advice in this thread!! Thanks!!

        Comment


        • #7
          Maybe this will help.

          Comment


          • #8
            Ignition system circuit diagram.

            Comment


            • #9
              As what davej said.
              You should check the crank sensor, the 2 wires coming out of the clutch cover, using a volt meter. If your getting a signal and connections are good, then go to the coils and check them.

              Comment


              • #10
                Thanks guys!! I found a shop that work on all Yamaha motorcycle's. We'll see how they do.

                Comment


                • #11
                  What did the shop tell you?

                  Comment


                  • davej
                    davej commented
                    Editing a comment
                    Probably something like "would you like a kiss with that"

                Latest Posts

                Collapse

                Topics Statistics Last Post
                Started by McVinny614, 1 week ago
                8 responses
                161 views
                0 likes
                Last Post Chromepony  
                Started by mariner3302, 1 day ago
                6 responses
                97 views
                0 likes
                Last Post Duke
                by Duke
                 
                Started by roadiemort, 08-22-2020, 03:09 AM
                165 responses
                864 views
                1 like
                Last Post roadiemort  
                Started by Lug Nut, 10 hours ago
                5 responses
                111 views
                0 likes
                Last Post Lug Nut
                by Lug Nut
                 
                Started by Smokescreens, 03-05-2018, 10:34 AM
                273 responses
                5,841 views
                14 likes
                Last Post Shores
                by Shores
                 
                Started by Doc_V, 1 day ago
                13 responses
                179 views
                0 likes
                Last Post brianmac  
                Started by Smokescreens, 06-17-2020, 09:49 AM
                13 responses
                233 views
                2 likes
                Last Post MrG
                by MrG
                 
                Started by MrG, 22 hours ago
                1 response
                36 views
                0 likes
                Last Post Shores
                by Shores
                 
                Started by Flyinfish, 6 days ago
                23 responses
                136 views
                0 likes
                Last Post 2time
                by 2time
                 
                Started by gonzarelloz, 1 day ago
                11 responses
                52 views
                1 like
                Last Post 2time
                by 2time
                 
                Started by Shores, 1 week ago
                33 responses
                324 views
                1 like
                Last Post JimH
                by JimH
                 
                Started by JoeX, 5 days ago
                18 responses
                150 views
                2 likes
                Last Post JimH
                by JimH
                 
                Started by Galcanised, 1 week ago
                17 responses
                174 views
                5 likes
                Last Post EP Roadie  
                Started by MrG, 3 weeks ago
                12 responses
                178 views
                0 likes
                Last Post LUV4RS
                by LUV4RS
                 
                Started by Lug Nut, 2 days ago
                17 responses
                256 views
                1 like
                Last Post Littlebull  
                Started by chromax, 6 days ago
                11 responses
                236 views
                2 likes
                Last Post Sharpman66  
                Started by MikeyC, 2 days ago
                8 responses
                104 views
                0 likes
                Last Post Sharpman66  
                Started by Lug Nut, 4 days ago
                2 responses
                138 views
                3 likes
                Last Post Sharpman66  
                Started by MikeyC, 2 days ago
                12 responses
                125 views
                0 likes
                Last Post Sharpman66  
                Started by Lug Nut, 3 days ago
                4 responses
                89 views
                2 likes
                Last Post Sharpman66  
                Working...
                X