Announcement

Collapse
No announcement yet.

XV1600 is running on one cylinder

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • XV1600 is running on one cylinder

    Hi, I´m new here and a quite new owner of a XV1600 so my knowledge of the bike (bikes in general) is not the greatest and my big weakness is the electrical stuff so that´s why I´m asking for help here!
    So, my problem...I was out riding a few days ago when all of a sudden it started sounding wierd and began to lack power, as I suspected it´s only running on one cylinder...the front cylinder.
    I´ve checked for sparks on the plugs for 1 and 2 and there´s nothing so today I bought a new ignition coil for the rear cylinder but still nothing:
    I have measuerd the 2 rear caps with a multimeter and they are dead (the 2 in the front are ok) and I´ve measuerd the cables that plugs in to the ignition coil and the when pushing start the "outer one" shows 12V (I think) but the "inner one" gives me 0.
    Of course this happens when we have the best weather here in Gothenburg, Sweden in quite a while... :-(

  • #2
    You realize there are 4 spark plugs (2 per cylinder)....when my bie acted like this it was just a loose wire from one coil. Just pushed the connector back on and it was fine then. Check your connections to the two coils under the gas tank at the front ofnthe frame/neck area.
    "I'm Ricky Bobby. If you don't chew Big Red.....then Fuck You"

    Comment


    • #3
      from Sweet Home, Oregon. 1974?
      Life is short, eat dessert first----Unknown

      Comment


      • #4
        Originally posted by Lug Nut View Post
        You realize there are 4 spark plugs (2 per cylinder)....when my bie acted like this it was just a loose wire from one coil. Just pushed the connector back on and it was fine then. Check your connections to the two coils under the gas tank at the front ofnthe frame/neck area.
        Yepp, as I, tried to describe, I have changed the whole coil...so, it’s a new coil for the 2 sparks on the rear cylinder. Still dead though.

        Comment


        • #5
          from Iowa.

          Can't help much on the issue at hand. Maybe others can chime in with some more idea. Not sure if you can switch coils to see if it will then fire on the back cylinder? To rule out a faulty replacement coil. Also, is there any aftermarket electronics to control timing advance or anything?

          Comment


          • #6
            Are you saying electrically it's dead or when the engine is running? If it's electrically, I have no suggestions. but if the rear cylinder is dead when the engine is running you likely have sticky valve syndrome. What year bike and how many miles?

            Comment


            • #7
              Originally posted by Shores View Post
              Are you saying electrically it's dead or when the engine is running? If it's electrically, I have no suggestions. but if the rear cylinder is dead when the engine is running you likely have sticky valve syndrome. What year bike and how many miles?
              Yes, it has to be electrical. Ain’t getting a spark from the plugs and they are brand new. Tested the spark plug caps with a multimeter when starting and with a running engine and there’s nothing on both caps, even tried with the caps removed and straight in the cable...dead.
              Anyway it’s a 2000 Wildstar/Roadstar and the milage is around 3500 km = ~2200 miles

              Comment


              • #8
                I usually check primary and secondary on the coil and check to see you have voltage at the coil + lead with the switch on. I once bought a new accell coil and it would work till it got hot and then cut out. All the way back from an out of state trip it would crap out. I would dump water on it to cool it and it would work for a while. I am a new Road Star owner so if there is something specific on this bike to check I don't know it. You aren't putting a multi meter on the plug end looking for voltage are you, most multi meters will not go that high. 40000 plus volts will burn meter or just not read anything.

                Comment


                • Brian Schenk
                  Brian Schenk commented
                  Editing a comment
                  the way most coils work is there is always voltage on the primary side when that voltage stops is when the field collapses and spark is produced from secondary side.

              • #9
                There are resistors in the spark plug caps, I don't know if they would cause your problem, but they can be removed and replaced or substituted with a thick piece of copper wire..
                not all those who wander are lost......

                Comment


                • #10
                  Problem found, the CDI/ECU unit was fried. Thanks for the help everyone!

                  Comment


                  • #11
                    So mine.runs fine till it gets hot.
                    let it cool down good till it gets hot again.
                    Replaced both coils
                    Same problem.
                    HELP.

                    Comment


                    • #12
                      What happens when it gets hot? You dont really note the problem.

                      Comment


                      • #13
                        Originally posted by K. Clayton View Post
                        So mine.runs fine till it gets hot.
                        let it cool down good till it gets hot again.
                        Replaced both coils
                        Same problem.
                        HELP.
                        Are you sitting in traffic or just riding along? What’s the outside temp? Maybe a little more info on how and when and what set up you got going.

                        I’d start with the oil it helps cool the engine. It needs to be clean and full.
                        Die Living

                        Comment


                        • #14
                          Mcmlxxiv Under stand you also melted an ecm. I've melted 2.
                          can you please relate to me what caused the problem and how you fixed it.
                          My charging system is in spec and have already replaced both coils.
                          mine was dropping rear cyl also.
                          Any help is appreciated.

                          Comment


                          • #15
                            Check ecu
                            mite find a melted spot in bottom outside. (Battery box side) behind bottom plugin. I've melted 2 cannot find out why. If and when i do will post reason for failure.

                            Comment

                            Latest Posts

                            Collapse

                            Topics Statistics Last Post
                            Started by JoeBloShmo, 3 days ago
                            11 responses
                            147 views
                            0 likes
                            Last Post Lucky
                            by Lucky
                             
                            Started by Ret HPD, 11-23-2019, 03:49 PM
                            17 responses
                            312 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by Milkman, 4 days ago
                            10 responses
                            152 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by Father Pobasturd, 01-13-2020, 12:43 AM
                            201 responses
                            1,004 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by cike, 2 days ago
                            12 responses
                            166 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by Lug Nut, 2 weeks ago
                            26 responses
                            459 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by millwrong, 2 days ago
                            14 responses
                            99 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by EnergyGuy, 2 days ago
                            18 responses
                            91 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by Father Pobasturd, 6 days ago
                            116 responses
                            145 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by Ironman, 12-09-2019, 10:28 AM
                            17 responses
                            216 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by Jaybo, 1 week ago
                            32 responses
                            283 views
                            2 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by NCB, 3 days ago
                            4 responses
                            114 views
                            0 likes
                            Last Post NCB
                            by NCB
                             
                            Started by GreasySam, 10-03-2019, 06:13 AM
                            26 responses
                            438 views
                            0 likes
                            Last Post Chromepony  
                            Started by WarPig, 3 days ago
                            19 responses
                            129 views
                            0 likes
                            Last Post roadiemort  
                            Started by Michael72, 5 days ago
                            10 responses
                            163 views
                            0 likes
                            Last Post davej
                            by davej
                             
                            Started by Coach, 07-17-2019, 11:58 AM
                            6 responses
                            176 views
                            0 likes
                            Last Post Jclevesque  
                            Started by Doc_V, 2 weeks ago
                            31 responses
                            429 views
                            0 likes
                            Last Post Smokescreens  
                            Started by cike, 2 weeks ago
                            26 responses
                            321 views
                            0 likes
                            Last Post cike
                            by cike
                             
                            Started by Pauli466, 5 days ago
                            6 responses
                            116 views
                            0 likes
                            Last Post Jaybo
                            by Jaybo
                             
                            Started by Doc_V, 5 days ago
                            6 responses
                            128 views
                            0 likes
                            Last Post Pauli466  
                            Working...
                            X